Veterinári začnú 21. júla s vakcináciou zvierat proti antraxu

20.07.2010 Svidník

Svidník 20. júla (TASR) – Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) vo Svidníku začne 21. júla s vakcináciou hospodárskych zvierat proti sneti slezinnej (antrax).
Riaditeľ (RVPS) Michal Zozuľák dnes pre TASR uviedol, že prioritne zaočkujú stáda v okolí evidovaných ohnísk nákazy v obciach Soboš a Štefurov.
\"Očkovaciu látku sa nám podarilo získať zo Španielska a budeme ju zatiaľ podávať hospodárskym zvieratám na území od Giraltoviec až po Šarišský Štiavnik. Zaočkované budú chovy súkromne hospodáriacich roľníkov, ale i drobnochovateľov. Okrem hovädzieho dobytka sa to preventívne opatrenia týka aj oviec, koní a kôz, \" konštatoval Zozuľák. Dodal, že o očkovaní zvierat aj na širšom území sa rozhodne na základe počtu zabezpečených dávok, nakoľko po dvoch týždňoch je nutná revakcinácia.
V chovoch, kde sa vyskytlo ochorenie spôsobené baktériou bacillus anthracis, stále platia prísne veterinárne opatrenia a bol vydaný zákaz konzumácie mlieka a mäsa z týchto zvierat, ktorým zároveň podali antibiotiká.
\"Od štvrtka minulého týždňa, keď vzorky potvrdili nákazu kravy antraxom v menšom stáde u jedného z drobnochovateľov v Štefurove, sme v regióne nezaznamenali žiadny úhyn zvieraťa. Podobne je to aj na farme v Soboši, kde sa situácia stabilizovala, \" uviedol regionálny veterinár. Pripomenul, že chovy sú denne monitorované a žiadne zo sledovaných zvierat nevykazuje symptómy tohto ochorenia, rovnako u nich nezaznamenali zvýšenú teplotu.
Podľa Zozuľáka sa antibiotickej liečbe podrobujú aj osoby, ktoré prišli do styku so zvieratami zo spomínaných chovov, pričom ide predovšetkým o majiteľov, veterinárov a ošetrovateľov dobytka.
Prvé ochorenia na sneť slezinnú sa potvrdili 8. júla tohto roka na farme v Soboši, kde do 12. júla došlo k úhynu 10 kusov hovädzieho dobytka. Zvieratá sa podľa Zozuľáka infikovali nebezpečnou baktériou pri spásaní trávy na pasienkoch. Spóry sneti slezinnej dokážu prežiť aj niekoľko desaťročí a na povrch pastvín sa mohli dostať pri nedávnych záplavách.
Veterinári zároveň skúmajú miesta, kde sa podľa dostupných informácií v minulosti zahrabávali uhynuté zvieratá, aby zistili potenciálne nebezpečenstvo vyplavovania spór antraxu na pasienky. Zozuľák pripomenul, že takéto ochorenie zaznamenali naposledy v sedemdesiatych rokoch.
 

Vyberte región